OVER RUTH

OVER RUTH

MELODRAMA

“Mijn hart heeft altijd gelegen bij de muziek uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Ik heb veel Kurt Weil gezongen, zijn liederen, opera’s en musicals, naast bijvoorbeeld Schubert, Schumann, Brahms, Haydn en Dvorak. Nu brengen pianist Jacobus Den Herder (foto) en ik programma’s waarin het melodrama tot leven wordt gewekt. Een melodrama is een dramatisch gedicht of verhaal, dat gereciteerd wordt en dat ondersteund en zelfs onderbroken wordt door de piano met muziek, die als filmmuziek-avant-la-lettre klinkt. Het genre was erg populair in de salons rond 1900.

Een voorbeeld van een melodrama is “Het Heksenlied” op muziek van Max Schillings (in het Duits, Nederlands of Engels) of “Enoch Arden” op muziek van Richard Strauss (in het Engels, Nederlands of Frans), een ontroerend verhaal van een stoere schipper, die na schipbreuk te hebben geleden, weer terugkeert naar zijn geboortedorp. Ook “Sports et Divertissements”, van Erik Satie, aan de hand van tekeningen van Charles Martin (in het Frans en Nederlands) staat op het programma. Dit zijn korte, pittige schetsjes. Recent zijn ook "De avonturen van V. Swchwrm" (een verhaal van Toon Tellegen) en "Wilhelmus, een autobiografisch verhaal" (op muziek van Philip Glass) toegevoegd. We blijven op zoek naar nieuwe en oude stukken!"

"Ruth Carasso is zo waarachtig bezig, dat ze ons van begin tot eind enorm boeit. Het melodrama is een prachtig concept. Ruth heeft behalve haar mooie stem ook zoveel uitstraling!"
Elisabeth van Alphen de Veer

BIOGRAFIE

Ruth Carasso studeerde AMV en Solozang aan het Utrechts Conservatorium. Ze behaalde haar staatsexamen Solozang in 1989. Ze volgde lessen bij verschillende docenten, waarvan Meinard Kraak, Marianne Kweksilber en Margreet Honig de meeste impact op haar hadden. Sinds 1989 heeft ze haar eigen lespraktijk. Met vocaal quintet Pentacost had ze een programma gespecialiseerd in oude muziek. Met fluitist Paul Verheij en pianist Janny Lobbezoo vormde ze Trio Carasso waarmee ze bijna alle muziek voor sopraan, fluit en piano op het podium heeft gebracht. Daarna zong Ruth (inmiddels mezzo-sopraan) met Edith van Moergastel (alt-viool) en Janny Lobbezoo (piano) speciaal voor deze bezetting gecomponeerde muziek. Haar programma 'Wereldmoeder' met liederen uit de hele wereld werd op CD gezet. Joop Keesmaat (acteur) vertelde hierbij verhalen. Naast haar liederenprogramma's trad ze op in verschillende opera's, light-opera's, musicals en zarzuela's. Op dit moment zingt ze in het Nederlands Concertkoor en treedt ze op met melodrama's. Ruth woont sinds 2003 weer in Amsterdam, waar ze na 18 jaar binnenstad, vanaf april 2021 haar praktijk heeft voortgezet in de Houthaven.