ZANGLES

ZANGLES

RUTH OVER DE ZANGLES

"Aandachtspunten in mijn zanglessen zijn: houding, adem, resonans, legato, articulatie en voordracht. Elke les begint met ‘inzingen’. Ik geef oefeningen met een duidelijke opdracht, zodat de leerling weet, waarom hij/zij zo’n oefening doet, wat het doel is, en wat hij/zij ermee kan bereiken. Afhankelijk van het niveau van de leerling en van wat hij/zij op dat moment nodig heeft, doen we dan een vocalize (een etude voor de stem). Daarna een lied, aria, chanson, song, of koorpartij, naar keuze van de leerling, of (als hij/zij geen eigen idee heeft), naar mijn eigen suggestie. Vaak begin ik met korte, Italiaanse aria’s, die al gauw prettig klinken en waar een heleboel techniek bij toegepast kan worden. Omdat de les wordt opgenomen, is het allemaal terug te luisteren.

Minstens één maal per jaar geef ik een leerlingenavond, bij mij thuis, waar de leerlingen kunnen laten horen waar ze mee bezig zijn, en of/hoe ze vooruit zijn gegaan. Ze bereiden hun partij voor, samen met pianist Jacobus den Herder, die hen ook begeleidt op de leerlingenavond.”

METHODIEK

Ruth heeft in haar ruim 30 jaar zangpraktijk haar eigen methode ontwikkeld. Deze is o.a. gebaseerd op EVTS (Estill Voice Training System) en de Nasaleer-methode van Johannes Pahn. De drie belangrijkste docenten, bij wie Ruth zelf zangles heeft gehad, zijn Meinard Kraak, Marianne Kweksilber en Margreet Honig. Hun methodieken hebben haar gevormd en geïnspireerd.

KOSTEN

De lessen duren circa drie kwartier en kosten € 40 per les. Een proefles is gratis.